Verhalen van deelnemers

Dries Beljon

“Onze zoon werd 10 jaar geleden geboren met bilaterale nierdysplasie. Een ‘jonge held’ zoals de Nierstichting hem en andere kinderen met een ernstige nieraandoening noemt. 

Na jaren vol ziekenhuisbezoeken, controles, plotselinge korte en langdurige opnames kwam een (korte) periode van relatieve rust met als volgende stap de niertransplantatie. Een niertransplantatie die door Covid-19 uitgesteld moest worden en eind 2021 plaats kon vinden. Met nog 2% nierfunctie bij onze zoon, kon ik mijn linker nier doneren en kreeg hij een nieuw leven. 

De zorg is er nog steeds, elke dag neemt hij immuunsysteem-onderdrukkende medicijnen om afstoting te voorkomen, maar er is meer rust. Hij is sterker en stoerder dan ooit en we hebben goede hoop dat hij hier lang mee door kan. 
Maar er is meer nodig. Bijna niets in het leven is 100% zeker, maar wel dat donaties nodig zijn voor het onderzoek naar bijvoorbeeld de draagbare kunstnier, het gebruik van medicijnen, het ‘tijdig’ herkennen van nierschade en aangeboren afwijkingen én ook onderzoek over hoe beter en langer te leven na transplantatie. 

Na een succesvolle actie in 2019 met een tocht van Italië naar Nederland, fiets ik nu op 1 juli met 1 nier 500 km van Coast-2-Coast voor de Nierstichting. Niet alleen om geld in te zamelen voor het hoognodige onderzoek, maar ook om meer aandacht te vragen voor (orgaan)donatie bij leven en het leven met 1 nier als donor. Zonder veel aanpassingen in je leven, geef je een ander namelijk een gigantisch veel mooier leven.” 

Overweeg je ook om bij leven je nier te doneren? En ben je benieuwd over het leven na het doneren van een nier? Neem dan gerust contact op met Dries, hij gaat graag met je in gesprek. 

Bekijk de actiepagina van Dries



Rosalie Rietjens

Rosalie werkt als onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en houdt zich dagelijks bezig met fundamenteel onderzoek naar de nier, nierziekten en de toekomst van niertransplantaties. Samen met haar collega's (artsen en onderzoekers) verruilt ze het ziekenhuis twee dagen voor de wielrenfiets.  
“Graag zou ik zien dat onze bevindingen in het lab zo snel mogelijk omgezet kunnen worden naar behandelingen voor patiënten. Door middel van deze uitdaging hoop ik dat we weer een stukje dichter bij gezondere nieren voor iedereen kunnen komen!” 

                     

Bekijk de actiepagina van Rosalie


Bert en Frank Kobus

“In oktober 2022 was het 10 jaar geleden dat onze vader een nieuwe nier kreeg. En hiermee een nieuw leven. In de jaren daarvoor moesten wij machteloos toekijken hoe een nierziekte hem langzaam sloopte."  

Tien jaar na dato is het tijd om iets terug te doen. Daarom fietsen de broers Frank en Bert, samen met Frank zijn vrouw Evelien, in 24 uur van Zoutkamp naar Zoutelande als Team Kobus. Tijdens deze Coast to Coast Challenge trotseren zij 500 kilometer lang de wind en nachtelijke uren voor het goede doel. Met als doel: "Mensen laten zien hoe enorm belangrijk het werk van de Nierstichting is. We willen dat nierpatiënten beter geholpen worden en mensen laten weten hoe je de kans op nierziektes verkleint." 


Bekijk de actiepagina van team Kobus